Belegeringswapens (Trebuchet)

Een belegeringswapen is een wapen dat, zoals de naam al aangeeft, voornamelijk wordt gebruikt bij een belegering. Deze wapens zijn vaak gemaakt om te proberen stadsmuren of andere vestigingen open te breken, dan wel ernstig te verzwakken. Dit is de intro op Wikipedia. Het lijkt mij dat elk leger deze gevaartes in zijn (of haar) leger nodig heeft.

Nu wil ik graag een hele serie van dit soort wapens te maken, vandaar dat ik het allemaal onder de titel belegeringswapens plak, maar we beginnen met de Trebuchet.

Trebuchet

Trebuchet eerste schetsElke idee wordt direct gevolgd door papier en pen. En dan krijg je zoiets als ... dit. Heerlijk vind ik het als je alle details er in krabbelt. Zo zet je je doel weer een stap hoger, en kijken we of ook dit voor elkaar kunnen krijgen zoals we dit getekent hebben.

Ik bouw de meeste projecten op uit Styrodur gecombineerd met Balsahout, maar dit is een klein projectje die ik hoofdzakelijk uit baslahout wil optrekken. Voor de metalen banden gebruik ik een lege mayonaise tube. Deze snij ik met het hobbymes in dunne reepjes en gebruik houtlijm om het aan het balsahout te plakken. Net echt!

Om het geheel af te maken hebben we touw nodig, veel touw! Het is belangrijk om je touw goed uit te zoeken, de meeste zijn te grof van structuur, en wat je wilt is een is een mooi stuk touw die in verhouding is met je werk. Je kunt bij je lokale hobby-boer vast wel een klosje touw kopen wat normaal gebruikt wordt bij het bouwen van miniatuur boten.

Dan maken we van styrodur een rots/steen en snijden we van mulliput een zak/tas-achtig ding om de steen te kunnen werpen.

Oké, ik denk dat dit het wel was. Ik ben inmiddel een afspraak met GeBoom van Shiftinglands gemaakt om mij te helpen met de mallen (en omdat het daar gezellig is).

Bijna klaar

Het enige wat nog ontbreekt is een eerste gietsel. Nu is mijn resin een beetje oud (zeker 7 jaar) en ik heb het niet altijd onder de beste condities bewaard. Dat zal ik eerst nieuw moeten kopen.

De kunsthars is binnen ...

Dus we kunnnen weer aan het werk. De mallen werken goed. Blijft jammer dat een gietsel nooit helemaal perfect is, maar dat heeft dan ook wel weer iets en is elke weer uniek. Ik zal er een filmpje van op EasterlingsTV zetten

Ik zal er een paar gieten en ze aanbieden in de shop

Groet'n Tom.
Blijf op de hoogte en volg de TinkerBarn via Twitter: @tinkerbarn

EasterlingsTV

Fotogallerie

Klanten

Wij vragen iedereen die bij ons een trebuchet gekocht heeft zijn/haar trotse bezit te fotograferen en ons die toe te zenden.

Deze pagina is aangepast op